Što je ‘Quiet leadership’?

  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
Trenutno pregledavate Što je ‘Quiet leadership’?

Mala gesta, veliki učinak

Zamislite sljedeću scenu: šef ulazi u sobu, ne progovara ni riječ, ali s pogledom punim samopouzdanja i jednostavnom gestom palca gore daje timu do znanja da vjeruje u njih. Dok bi se neki možda oslanjali na glasne motivacijske govore (koji su obično jednako učinkoviti kao espresso shot), ova mala tiha gesta može imati dugoročniji utjecaj. Učinite to kao energetski napitak za samopouzdanje koji traje cijelu noć!

Tiha gesta ne ispari čim lider napusti prostoriju; ostaje kao trajni podsjetnik na povjerenje i podršku. Za razliku od bučnih govora, koji često brzo izlape iz pamćenja, jednostavno dizanje palca ili ohrabrujući osmijeh može potaknuti pravi mali tsunami samopouzdanja unutar tima. Sasvim sigurno, tihi lider koristi “moć pauze” – suptilni podsjetnik da ne moramo uvijek vikati kako bismo bili čuti. Svaki zaposlenik pamti takve lidere.

Snaga tišine – osobni razvoj

Tihi pristup liderstva je kao hodanje po tankoj liniji – postoji bojazan da će lider postati “nevidljiv”. Ali, zamislite to kao ninja što se skriva u sjenama. Dobar ninja zna kada se pojaviti.

U stvarnosti, tihi lideri promoviraju samostalnost i odgovornost među svojim članovima tima, što je baza osobnog razvoja. Oni nisu tu da dominiraju svaku konverzaciju, već da diskretno usmjeravaju ekipu ka ciljanim postignućima. Ključ? Ravnoteža između prisutnosti i povlačenja. Njihovo vodstvo u stilu kaubojskog filma “spasi sve i nestani” omogućuje timu da se osjeća kompetentnim i vlasnikom vlastitog rada.

Štoviše, tihi lider zna kada je vrijeme za korak naprijed – poput ptice koja izlijeće iz gnijezda – kako bi pružio podršku i vodstvo koje tim treba upravo u kritičnom trenutku. Savršena harmonija između prisutnosti i povlačenja unosi balans koji je svakom zaposleniku i timu prijeko potreban.

Šapat kao taktika: Kako tihi lideri donose velike odluke iza kulisa

Tihi lideri su poput ninja ratnika. Nemaju potrebu vikati s krovova svoje genijalne strategije jer se najbolje promjene dogode iza kulisa. Dobrodošli u svijet “šapata iza kulisa”, gdje ugodna komunikacija i manevriranje ključnim odlukama stvaraju proces koji rezultira magijom.

Oni delikatno raspliću složene niti bez nepotrebnog drame ili sukoba. Umjesto javnog iznošenja odluka koje mogu izazvati potencijalne otpore, šapću svoje precizno zacrtane planove. To omogućuje timu da se osjeća uključenim u proces donošenja ključnih odluka i da osjeća pripadnost organizaciji.

Ovakav način rada i upravljanja sprečava nepotrebne sukobe i pojačava osjećaj zajedništva i razvoj među članovima tima u tvrtki, omogućujući im da budu više od samo izvršitelja – postaju aktivni sudionici uspjeha organizacije.

Ovom taktikom povećava se efikasnost rada jer tim osjeća pripadnost procesima tvrtke, dok lider svojim znanjem i upravljanjem delikatno vodi svoje ratnike (čitaj: zaposlenike) prema konačnoj pobjedi i ciljevima.

I što reći na kraju? Tihi lideri možda nisu najglasniji u organizaciji, ali njihova metoda upravljanja pomoću snage tišine često donosi najveće promjene. I možda nam neće trebati ninja odijelo, ali definitivno bismo mogli puno naučiti od njih.

Tanja Kranjc Svetlić

Direktorica i vlasnica tvrtke Integra znanja, konzultantica & coach. Bavim se edukacijama preko 20 godina i smatram da je cjeloživotno učenje najbolji način da prvenstveno postignemo zadovoljstvo svojim osobnim životom. Zadovoljstvo osobnim životom i te kako se reflektira na poslovnu učinkovitost i uspješne poslovne rezultate te dugoročno zadovoljstvo i povjerenje klijenata. Više o meni pročitajte ovdje.