KOJI JE VAŠ DOMINANTNI STIL VOĐENJA?

  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
Trenutno pregledavate KOJI JE VAŠ DOMINANTNI STIL VOĐENJA?

Svatko od nas je poseban i jedinstven. Naravno, isto tako i naši zaposlenici. S obzirom na to potrebno je osvijestiti da i pristup prema svakome od njih treba biti poseban ili drugačiji. Nameću se pitanja: kako ću prepoznati profil svakog kolege? Kako mu točno pristupiti? Kako se ja mogu prilagoditi svakome od njih? Mogu li ja to uopće? Zašto se uopće trebamo toliko prilagođavati?

Evo zašto

Zato što svi znamo da na tržištu rada vlada jedna specifična situacija. Sretni ste da ste zaposlili kvalitetnu osobu koja je još pritom iz Hrvatske (!?). Isto tako ste još više svjesni činjenice da ta osoba možda i neće dočekati mirovinu u vašoj firmi, iako bi vi to željeli. Posao se dosta razvio i najradije bi ‘klonirali’ tog kvalitetnog zaposlenika. Spremni ste napraviti sve da ostane dugoročno u firmi i da se rasteretite nekih obaveza. Odgovor bi bio: situacijsko vodstvo.

Kako koristiti situacijsko vodstvo? (https://integra-znanja.hr/integra-masterclass/)

Model situacijskog vodstva baziran je na fleksibilnosti i razvoju kompetencija svakog člana tima. U svakoj razvojnoj fazi potrebno je znati i primijeniti adekvatan stil vođenja. Pri tome treba uzeti u obzir i složenost zadatka koji delegirate zaposleniku. Puno je tu raznih faktora koje je potrebno uzeti u obzir i alata koje je potrebno dobro istrenirati i kvalitetno primijeniti u pravom trenutku i na pravi način.

Znate li koji je vaš dominantni stil vođenja? Koji su elementi prema kojima ćete prepoznati razinu spremnosti i razvojnu fazu svakog zaposlenika? Jeste li već razmišljali na taj način ili ste već prošli cijeli niz edukacija i dalje prepoznajete da trebate razvijati svoja znanja i vještine?

Što zaključujemo

Zaključak bi bio da ako želite biti uspješan leader/ manager, trebate u prvom redu razvijati svoje kompetencije i usmjeriti se na svoj osobni razvoj, bez obzira koliko imate životnog i poslovnog iskustva. Kaže jedan naš kolega: „Čovjek je kao biljka. Kada prestane učiti, počinje venuti.“ Nikad nije dosta učenja i razvoja.

Za više informacija posjetite našu web stranicu. Pratite nas na LinkedInu Integra znanja i LinkedInu Tanja

 

Tanja Kranjc Svetlić

Direktorica i vlasnica tvrtke Integra znanja, konzultantica & coach. Bavim se edukacijama preko 20 godina i smatram da je cjeloživotno učenje najbolji način da prvenstveno postignemo zadovoljstvo svojim osobnim životom. Zadovoljstvo osobnim životom i te kako se reflektira na poslovnu učinkovitost i uspješne poslovne rezultate te dugoročno zadovoljstvo i povjerenje klijenata. Više o meni pročitajte ovdje.