KAKO POSTATI BOLJA ŠEFICA/ŠEF?

  • Vrijeme čitanja:4 min. čitanja

Postali ste šefica ili šef? Čestitamo!

Lijepo sve to zvuči na početku. Počašćeni ste, ponosni na sebe, kolege vas tapšaju, roditelji i supruga su ponosni na vas, primanja će biti veća, sad ste postali ‘faca’. Pokrenuo vas je val motivacije i želite se stvarno dokazati i iskoristiti ovu šansu za osobni i profesionalni rast. Kako uspjeti u tome?

Što sve treba činiti dobra šefica ili šef?!

U prvom redu, prihvaćanjem pozicije nadređene osobe u kompaniji zahtjeva i potpuno drugačiji pogled na firmu, poslovanje i život općenito. Sada više nije dovoljno obaviti svoje zadatke, postići rezultat i biti dobar kolega u timu. Sada su zahtjevi od vas puno veći. Upravo na tom tragu, i vi trebate razmisliti što sve bi bilo dobro činiti kako bi razvoj vaše osobnosti, energije, pozitivnog razmišljanja, fokusa, upravljanja stresom i otpornošću na stres, organizacije i građenja odnosa bio na  zavidnoj visini.

‘Vrh ledenog brijega’

Ledenjaci se sastoje od skrućene slatke vode i postoje u gotovo svim arktičkim sredinama. Samo 10% ledenog brijega vidljivo je na površini, a 90% volumena uronjeno je u vodu. Zbog te karakteristike ledenog brijega pojavio se popularni izraz “ovo je samo vrh ledenog brijega”, što znači da je određena stvar samo početak ili mali dio mnogo većeg i složenijeg dijela cijele slike ili situacije.

U ovom primjeru „vrh ledenog brijega“ odnosno onih 10% što je vidljivo ljudima je napredovanje u rukovodeću poziciju, bolja primanja, autoritet i slično, a onih ostalih 90% je vaš trud, učenje, razvoj, prekovremeni sati, čitanje, izazovi, što drugi ne vide.

Što se sve nalazi u tih 90%?!

Promislite o stvarima koje vas čine zadovoljnijima, pozitivnijima, samopouzdanijima, uspješnijima… Činite stvari koje će vam biti poticaj da postanete ‘bolja verzija sebe’.

Što bi to moglo biti: redovito se baviti sportom, čitati, okružiti se kvalitetnim ljudima od kojih ćete preuzeti pozitivnu vibraciju i nova znanja, provoditi vrijeme na način koji vas ispunjava i usrećuje, pohađati edukacije iz područja voditeljskih vještina i sl. Svatko treba za sebe donijeti odluku što bi sve to moglo biti. Zaključak bi bio posvetiti se razvijati sebe na mnogim razinama u ovih 90%, kako bi postigli onih 10%.

Jedan od elemenata je svakako edukacija voditeljskih vještina gdje ćete se podsjetiti i nadograditi nova znanja na svom putu razvoja na rukovodećoj poziciji koji nikad ne prestaje.

U našoj novoj MasterClass seriji online edukacija pronaći ćete odgovore na pitanja koja si vjerojatno često postavljate: „Kako postati šef?“ ili „Kako biti bolji šef?“. Za više informacija posjetite našu web stranicu. Pratite nas na LinkedInu Integra znanja i LinkedInu Tanja

Tanja Kranjc Svetlić

Direktorica i vlasnica tvrtke Integra znanja, konzultantica & coach. Bavim se edukacijama preko 20 godina i smatram da je cjeloživotno učenje najbolji način da prvenstveno postignemo zadovoljstvo svojim osobnim životom. Zadovoljstvo osobnim životom i te kako se reflektira na poslovnu učinkovitost i uspješne poslovne rezultate te dugoročno zadovoljstvo i povjerenje klijenata. Više o meni pročitajte ovdje.