Kako zamijeniti toksično ponašanje na radnom mjestu s konstruktivnim navikama

  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
Trenutno pregledavate Kako zamijeniti toksično ponašanje na radnom mjestu s konstruktivnim navikama

U organizacijama postoje različita ponašanja zaposlenika, poželjna i nepoželjna, čime se između ostalog u organizacijama i bave odjeli ljudskih potencijala.

U nastavku se nalazi nekoliko primjera s kojima se susrećemo:

“Tvoja ideja je odlična, ako ti tako kažeš”

Na sastancima možete detektirati takve kolege na osnovi toga što se uvijek slažu s iznesenim prijedlozima i novim idejama. Kada je novi projekt u fazi pokretanja, primjećujete da nisu angažirani i usmjereni rastu i učenju, a i njihove ambicije nisu pretjerano visoke. S njima svakako treba otvoreno razgovarati i otkriti koji su razlozi takvog ponašanja. Možda postoji neki skriven razlog i takvo njihovo ponašanje je dio otpora. Pokušajte im dati izazovan zadatak, možda ćete probuditi njihov entuzijazam. Ako ne uspije, kvalitetan i otvoren razgovor može razvojno utjecati. 

“To nije moj posao”

Brzo se prepoznaje kolega koji izbjegava svoje obaveze i pokušava ih ‘delegirati’ ambicioznom članu tima. Simptomi su kašnjenje na posao, nedovršavanje zadataka u definiranom roku, kreativnost izgovora… Takvog kolegu možete češće posjetiti u njegovom uredu i pitati ga kako napreduje projekt. Imajte na umu da je on najslabija karika tima i razmislite koliko ćete dugoročno uložiti vremena i volje u ovu komunikaciju.

“Uvijek zadnji odlazim iz ureda”

Možda upravo ovaj zaposlenik nije najbolji član vašeg tima, iako je prije izgledalo obrnuto. Kolega koji detaljno prati sve korake ‘by the book’ i uvijek sve obavlja u rokovima, zvuči kao zaposlenik iz snova. Dugoročno kolega može izgorjeti, zasititi se posla, otići brzo iz firme ili početi griješiti. Ograničite radno vrijeme u firmi za sve zaposlenike, organizirajte pauzu za kavu za cijeli tim koja će opustiti i vašeg radoholičara.

“Zašto se to uvijek događa?”

Zaposlenik koji se uvijek žali na loše stolice u uredu, sporo računalno, zahtjevan projekt ili kišni dan. Porazgovarajte s kolegom i pokušajte otkriti da li on uistinu ima prave razloge ili je jednostavno tip vječno nezadovoljne osobe. Kada to utvrdite, bit će vam jasnije kojim koracima ići.

Zbog ovakvih situacija je izuzetno važno upravljanje ljudskim potencijalima u organizaciji, pri čemu se organiziraju treninzi poslovnih vještina. S obzirom na nastalu situaciju možemo organizirati sve naše usluge ON-LINE. Za sve informacije možete se obratiti nama na https://integra-znanja.hr/hr-consulting/

Tanja Kranjc Svetlić

Direktorica i vlasnica tvrtke Integra znanja, konzultantica & coach. Bavim se edukacijama preko 20 godina i smatram da je cjeloživotno učenje najbolji način da prvenstveno postignemo zadovoljstvo svojim osobnim životom. Zadovoljstvo osobnim životom i te kako se reflektira na poslovnu učinkovitost i uspješne poslovne rezultate te dugoročno zadovoljstvo i povjerenje klijenata. Više o meni pročitajte ovdje.