Najbolje strategije zadržavanja zaposlenika koje stvarno djeluju

  • Vrijeme čitanja:5 min. čitanja
Trenutno pregledavate Najbolje strategije zadržavanja zaposlenika koje stvarno djeluju

Ono što poduzeće čini uspješnim, angažiran je i talentiran tim!

 Jeste li sigurni da ste za svoje zaposlenike stvorili sretno i motivirajuće radno okruženje? Ako niste, budite spremni na to da ćete ostati bez talenata koji daju najveći doprinos vašem poslovanju. Ne želite da vaši zaposlenici odu iz poduzeća, zar ne? Ako je tako, pobrinite se da njegujete svoje briljantne zaposlenike. Otvoreno komunicirajte s njima da biste jasno spoznali probleme koji ih muče te organizirajte sastanak ili radionicu da biste ih riješili.

Stavite se u poziciju zaposlenika i razmislite što biste učinili. Biste li ostali na radnom mjestu na kojem vam nije lijepo raditi? Naravno da ne biste! Morate prihvatiti činjenicu da sjajnoj ekipi u vašoj tvrtki morate pružiti ugodno radno okruženje da biste ih zadržali.

 Zapitajmo se najprije zbog čega zaposlenici odlaze. Najčešći su razlozi nedovoljno mogućnosti za napredovanje, financijska nestabilnost, preopterećenost poslom…

A sada dobro razmislite što će ih navesti da ostanu u vašem poduzeću. Primjena sljedećih strategija pomoći će vam da svoje najvrjednije zaposlenike zadržite dugotrajno. Pogledajte: 

 1) Motivacija i pozitivna povratna informacija:

Cijenite svoje zaposlenike i to će vam donijeti dugoročnu korist! Organizirajte društvene programe, iznenadite ih malim darom ili im pošaljite poruku zahvale da vide da cijenite njihov trud. Za bolji radni učinak zaposlenicima je potrebna motivacija. Primijećeno je da se pozitivna povratna informacija i konstruktivan savjet uvijek dobro primaju i pomažu zaposlenicima da poboljšaju svoje vještine. Kada vide da prepoznajete i cijenite njihov rad, to će ih voditi prema izvrsnosti.

2) Dobra plaća i ostali uvjeti:

Svi radimo da bismo zaradili, nije li tako? Vaši će najučinkovitiji zaposlenici sigurno ostati u tvrtki ako im ponudite najbolju plaću na tržištu. Ispitivanja su pokazala da je plaća najvažniji razlog za promjenu posla pa budite svjesni da su redovita primanja i bonusi od velikog značaja za zadržavanje zaposlenika.

 3) Angažman zaposlenika:

Ključ svega je komunikacija! Ne smijete to zaboraviti. Vjerujte, učinkovita komunikacija sa zaposlenicima uvijek pomaže. Pitajte ih o njihovim idejama za poboljšanje poslovanja i uključite ih u raznovrsne aktivnosti profesionalnog razvoja. Timski rad uvijek čini čuda. Izgradnja snažnog tima neizmjerno je važna za napredak poduzeća i zadržavanje zaposlenika, a komunikacija i angažman zaposlenika tu igraju vrlo značajnu ulogu.

4) Razvoj i obuka:

Omogućite zaposlenicima da demonstriraju svoje profesionale vještine kroz raznolike razvojne aktivnosti. Organizirajte različite razvojne programe, radionice za komunikacijske vještine, obuku radi upoznavanja s najnovijim tehnologijama i druge potrebne treninge koji će pridonijeti profesionalnom razvoju poduzeća, a istodobno održati zaposlenike motiviranima da istražuju i implementiraju ideje koje će osigurati poslovni uspjeh.

5) Podijelite radno opterećenje:

Prekomjerno opterećenje na poslu također je jedan od razloga zbog kojih zaposlenici odlaze iz poduzeća. Često se čuje da zaposlenici osjećaju dugotrajan stres zbog posla. Vaša je odgovornost kao direktora ili vlasnika poduzeća poduzeti mjere da izbacite ili smanjite zadatke koji im stvaraju dodatni pritisak. Zaposlenici pod stresom neće vam donositi bolje radne rezultate. Važno je, dakle, da stvorite sretno radno okružje u kojem nema stresa kako biste izbjegli njihov odlazak iz poduzeća.

6) Ravnoteža poslovnog i privatnog života:

Nitko ne želi raditi u stresnom okruženju. Ljudi u životu nemaju samo profesionalne, već i osobne ciljeve. Svakome je potreban odmak od poslovnog života, a uz poslovne ciljeve poduzeća neophodno je poštovati i osobne ciljeve zaposlenika. Sretan zaposlenik zasigurno će svojom profesionalnom izvrsnošću povesti poduzeće do ostvarenja viših ciljeva.

Organizirajte putovanja, druženja, zabave, igre i proslave kako biste svojim zaposlenicima pružili priliku da se odmore od posla i osvježe svoj napeti um.

Zaposlenici su okosnica svakog poduzeća. Stoga je zadržavanje najboljih talenata vaš najvažniji zadatak. Kad zapošljavate nove suradnike, jasno im predočite ciljeve i zadatke te zaposlite one osobe koje će najbolje udovoljiti tim zahtjevima.

 Vjerujemo da ste sada svjesni strategija za zadržavanje zaposlenika. Imate li kakvih pitanja, slobodno nam se obratite. Nudimo radionice i treninge za bolju komunikaciju između vlasnika poduzeća i zaposlenika. Te su radionice vrlo korisne i za poslovnu uspješnost poduzeća.

Tanja Kranjc Svetlić

Direktorica i vlasnica tvrtke Integra znanja, konzultantica & coach. Bavim se edukacijama preko 20 godina i smatram da je cjeloživotno učenje najbolji način da prvenstveno postignemo zadovoljstvo svojim osobnim životom. Zadovoljstvo osobnim životom i te kako se reflektira na poslovnu učinkovitost i uspješne poslovne rezultate te dugoročno zadovoljstvo i povjerenje klijenata. Više o meni pročitajte ovdje.