5 aktivnosti u razvoju karijera zaposlenika

  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
Trenutno pregledavate 5 aktivnosti u razvoju karijera zaposlenika

Kako dati do znanja zaposlenicima da ih želite dugoročno imati u timu? 5 aktivnosti koje poduzimamo za razvoj karijere zaposlenika S obzirom na situaciju na tržištu rada, firme su osvijestile koliko je važno dugoročno zadržati kvalitetan kadar. Kako bi smanjiti fluktuaciju, potrebno je postaviti strategiju i plan razvoja karijere svojih zaposlenika. Ukoliko želite dugoročno zadržati zaposlenika, logično je da pratite njegov rast i napredovanje, što svakom zaposleniku može biti dodatni motiv kako bi bio fokusiran na organizaciju u kojoj radi i u kojoj bi se osjećao sigurno.

U nastavku se nalaze razvojne aktivnosti koje su važne za provođenje razvoja karijera i učinkovito upravljanje ljudskim potencijalima:

  • Jasno definirana očekivanja od zaposlenika 

Zaposleniku treba biti jasno iskomunicirano što se točno od njega očekuje u određenom vremenskom periodu i što će organizacija njemu pružiti kako bi postigao ciljeve.

  • Plan edukacija

Na osnovi utvrđenih kompetencija, potrebno je napraviti maksimalno prilagođen in-house edukacijski program koji se sastoji od kombiniranog pristupa (metodologije), koji će unaprijediti poslovne vještine zaposlenika.

  • Praćenje ciljeva i komunikacija

Na osnovi postavljenih ciljeva, potrebno je u određenom vremenskom periodu organizirati sastanke na kojima će se porazgovarati sa zaposlenikom i utvrditi kako napreduje prema svojim ciljevima i u kojim područjima treba podršku i dodatna znanja.

  • Mentoriranje

Svaki novi zaposlenik u organizaciji ili novi zaposlenik na drugom radnom mjestu, određeno vrijeme treba imati svog mentora koji će ga uvesti u stručni dio posla, biti mu podrška i dodatni motivator.

  • Učeća organizacija – odlika poželjnog poslodavaca

Organizacije koje ulažu u znanja i vještine svojih zaposlenika su prepoznatljive kao učeće organizacije gdje se njeguje timski duh, razvijaju kvalitetni međuljudski odnosi, kolegijalnost, što na kraju osjećaju i njihovi klijenti.

Svi navedeni koraci se kontinuirano provode i postaju normalan način djelovanja, jer svaki dugačak put i upornost na kraju rezultira dobrim rezultatima.

Ukoliko neke aktivnosti niste provodili, krenite što prije. Za pomoć se slobodno obratite našim stručnjacima za upravljanje ljudskim potencijalima.

Tanja Kranjc Svetlić

Direktorica i vlasnica tvrtke Integra znanja, konzultantica & coach. Bavim se edukacijama preko 20 godina i smatram da je cjeloživotno učenje najbolji način da prvenstveno postignemo zadovoljstvo svojim osobnim životom. Zadovoljstvo osobnim životom i te kako se reflektira na poslovnu učinkovitost i uspješne poslovne rezultate te dugoročno zadovoljstvo i povjerenje klijenata. Više o meni pročitajte ovdje.