Kako pronaći idealne klijente i učiniti svoj posao uspješnim

  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
Trenutno pregledavate Kako pronaći idealne klijente i učiniti svoj posao uspješnim

Je li vam se ikada dogodilo da ste izgubili ugovoreni posao ili pak niste uspjeli ispuniti očekivanja klijenta samo zbog neučinkovite komunikacije? Takve su situacije često sastavni dio posla. Stoga je pravo vrijeme da se tvrtke spremno suoče s tim izazovom i organiziraju stručne edukacije za zaposlenike, koje će ih naučiti kako najbolje  upravljati takvim situacijama. 

Da bi vaša tvrtka ostala konkurentna na tržištu, važno je da se i na poslovnim događajima i u svakodnevnom poslovanju predstavlja u najboljem svjetlu. Zaposlenici često moraju izravno komunicirati s klijentima ili sudjelovati u poslovnom umrežavanju na različitim korporativnim događajima kao što su sajmovi i konferencije, na kojima trebaju predstaviti vašu tvrtku i pokazati kako potencijalnim klijentima može koristiti suradnja s vama. 

Zapravo postoji bezbroj situacija u kojima zaposlenici moraju komunicirati s drugim osobama. Neovisno o tome radite li na recepciji ili ste član uprave, morate imati dobre komunikacijske vještine. Naime, poslovanje u većini slučajeva ovisi upravo o interakciji s ljudima. Stoga je uistinu dobra ideja organizirati programe ili radionice za komunikacijske vještine, koje će cijelom procesu dati dozu lakoće i profesionalnosti. Na taj ćete način lakše prevladati poteškoće i izgraditi uspješan posao. 

Integra znanja svjesna je važnosti dobre komunikacije na korporacijskoj razini. No, ovom bismo vam prilikom htjeli pokazati kako dobre komunikacijske vještine na svim razinama organizacije mogu biti korisne za svaki posao. 

1. Pridonose izgradnji izvrsnog tima
Voditelji projekata ili timova koji imaju dobre komunikacijske vještine mogu izravno ili neizravno potaknuti zaposlenike da postignu konačni poslovni cilj. Politika otvorene komunikacije pomaže članovima tima da bolje razumiju svoje uloge i odgovornosti, a transparentna komunikacija omogućuje zaposlenicima da lakše zatraže pomoć ili razgovor prije poduzimanja nekog koraka.    

Osim toga, profesionalna komunikacija utemeljena na međusobnom poštovanju može biti izvrstan način da stvorite pozitivnu atmosferu na poslu. 

2. Potiču zaposlenike da izraze svoje mišljenje
Vjerovali ili ne, dobra komunikacija na radnom mjestu pridonosi samopouzdanju zaposlenika, jer im omogućuje da iznesu svoje ideje i razgovaraju o stvarima koje ih muče. Iznimno je važno shvatiti da povratne informacije igraju ključnu ulogu u poslovnoj komunikaciji, jer pomažu uspostaviti dvosmjernu komunikaciju između poslodavaca i njihovih zaposlenika, a to tvrtku čini boljim mjestom za rad. 

3. Omogućuju izgradnju dobrog odnosa s klijentima
Tvrtka ne vrijedi puno bez svojih klijenata. Ako želite izgraditi izvrstan odnos s klijentima i osigurati dugoročnu suradnju, učinkovita komunikacija od presudne je važnosti. Neovisno o tome nudite li proizvode ili usluge, svakako vam je potrebna dobra komunikacija. 

Savjet stručnjaka: Poslovna komunikacija više je od običnog razgovora. Ona uključuje čitav niz elemenata koji su presudni za učinkovitu interakciju. Jednako je važno biti pažljiv i imati izvrsne sposobnosti slušanja i analiziranja dobivenih informacija. 

Integra znanja ima tim provjerenih stručnjaka i nudi različite radionice i edukacije za tvrtke. Ako želite saznati više o nama, kliknite ovdje!

Tanja Kranjc Svetlić

Direktorica i vlasnica tvrtke Integra znanja, konzultantica & coach. Bavim se edukacijama preko 20 godina i smatram da je cjeloživotno učenje najbolji način da prvenstveno postignemo zadovoljstvo svojim osobnim životom. Zadovoljstvo osobnim životom i te kako se reflektira na poslovnu učinkovitost i uspješne poslovne rezultate te dugoročno zadovoljstvo i povjerenje klijenata. Više o meni pročitajte ovdje.