Jesmo li ovisni o ekranu?

  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
Trenutno pregledavate Jesmo li ovisni o ekranu?

Naslov sigurno svakog od nas u trenutku potiče na razmišljanje. Danas su ekrani u našim rukama i na našim uredskim ili kućnim stolovima postali svakodnevica.

Razgovaramo s ekranom, slušamo muziku, gledamo sugovornika i komuniciramo preko ekrana, ‘surfamo’, vozimo do nepoznate destinacije, planiramo dan, tjedan, mjesec, igramo igrice… i to sve preko ekrana!

Živimo u takva vremena i ekrani su velikim dijelom izvor naših informacija, zabave, poslovanja. Nameće se pitanje: gdje je tu granica? Koliko puta pogledamo u mobitel, a da uopće nismo ništa tražili? Koliko puta opsesivno bez potrebnog razloga otvaramo društvene mreže tražeći novu informaciju, koja će nam dati dodatni adrenalin, ali ona ne stiže. Kažu stručnjaci, sve što potiče impulse pojačane emocije, stvara ovisnost. Dobro razmislimo o ovoj činjenici.

Znate li što je nomofobija?

Strah od gubitka signala ili mobitela koji bi nam donio gubitak signala, informacija i kontakata s našim prijateljima, poslovnim partnerima.

Koliko često vidimo par na kavi kako sjedi i tipka na mobitel, svatko u svom svijetu. Ili još gori prizor, kada roditelji sjede s djecom kojoj daju u ruke igrice, umjesto da te zlata vrijedne trenutke provedu i razgovaraju sa svojom djecom.

Pet savjeta kako manje vremena provoditi pred ekranom

Evo nekoliko jednostavnih savjeta koji će nam omogućiti da ne upadnete u zamku tehnologije:

  1. Ugasite notifikacije koje stižu na zaslon mobitela
  2. Odredite da npr. dva puta dnevno pogledate novosti na društvenim mrežama
  3. Kada ste u društvu, ne uzimajte mobitel u ruke, poštujte na taj način sebe, kao i prisustvo druge osobe
  4. Kada ste u društvu ne javljajte se baš uvijek na sve pozive
  5. Osvijestite situacije kada i zbog čega posežete za mobitelom.

 

Ako želite personalizirani trening kako biste stvorili život kakav priželjkujete, obratite se našem life coachu već danas!