Kako trenirati svoju memoriju

 • Vrijeme čitanja:5 min. čitanja
Trenutno pregledavate Kako trenirati svoju memoriju

Prenosim jednu moju situaciju koja me ovih dana potaknula na razmišljanje. Uvijek se trudim napraviti zapisnike sa sastanaka i telefonskih razgovora gdje upisujem datum provedene komunikacije i izazovne situacije klijenta koje je podijelio samom. Ovaj puta to nisam učinila, što zbog gužve telefonskih razgovora i sastanaka, što zbog toga što sam naprosto zaboravila. Prošlo je dosta vremena od našeg razgovora, a informacije nisu zabilježene. I što se sada događa? Odlazim na kavu s klijentom svjesna da nisam zapisala ključnu informaciju. Sreća je što je komunikacija s klijentom vrlo otvorena i spontana, tako da sam brzo došla do potrebnih informacija i razgovor je krenuo u željenom smjeru.

Da li se i vama nešto slično dogodilo? Vjerujem da nisam jedina.

Tehnologija vs. / & naš mozak

Današnji razvoj tehnologije ne ide potpuno u prilog jačanja našeg pamćenja, iako imamo puno veći resurs od onog koji inače koristimo. Prije ove digitalne ere znali smo datume rođenja i brojeve telefona naših bližnjih. A sada? Koliko telefonskih brojeva znate napamet? Što činimo da razvijamo svoju memoriju i tako treniramo svoje ‘sive stanice’? Sve potrebne informacije nalaze se u našim mobitelima i računalima: datumi rođenja, telefonski brojevi, zapisnici sastanaka, dogovori za privatne i poslovne susrete, podsjetnici za shopping, kako pronaći određenu lokaciju i sl.

U prosjeku koristimo naš mobitel oko 58 puta dnevno, a vrijeme koje provodimo na internetu u prosjeku je od 30 min do 3 sata, ako ne i duže. Ova naprava nam je uvelike olakšala život, komunikaciju i organizaciju obaveza, i istovremeno postala izvor novih znanja i informacija, koje također razvijaju naše ‘sive stanice’. Bez obzira na tehnologije kojima raspolažemo, važno je biti oštrouman i maksimalno koristiti svoje unutarnje resurse, pogotovo ako ste na rukovodećoj i odgovornoj poziciji.

Također može utjecati i na međuljudske odnose, postajete nepouzdani tako da zaboravljate važne detalje o vašim zaposlenicima ili važnim detaljima projekta koji vodite, čime gubite svoj kredibilitet. Kroz male detalje zaposlenici primjećuju koliko su vam važni i koliko ste vi dorasli svom poslovnom izazovu. Voditelji su na istaknutim pozicijama i puno lakše se primjećuju i pamte njihovi propusti, stoga nemojte biti jedan od njih.

S obzirom na to da smo svi mi svjesni ove zamke, važno je pronaći način na koji ćemo razvijati kondiciju svojeg pamćenja, kao i ostalih znanja i vještina koje nas čine kompetentnima za dobro funkcioniranje.

Mozak ‘ne stari’

Svatko od nas ima svoj način na koji prima i pamti dobivene informacije. Dokazano je da su mogućnosti mozga itekako obnovljive i lako se mogu istrenirati. S obzirom na njegovu neuroplastičnost, naš se mozak neprestano mijenja u odnosu na okruženja i ponašanja. Neuroplastičnost je fascinantna sposobnost mozga da se mijenja i reorganizira, formira nove veze između postojećih stanica. Osim genetskih faktora, okoline u kojoj osoba živi, njena aktivnost igra najveću ulogu u snazi te sposobnosti. Intenzivnim učenjem proširujemo svoju memoriju i razvijamo koncentraciju i time potičemo svoj mozak na djelovanje.

Kako bi razvijali neuroplastičnost našeg mozga, važno je voditi računa o tome, evo nekoliko ideja:

 • Ponovite ime osobe kada se prvi puta upoznajete s njom
 • Ako radite u velikoj organizaciji, konstantno radite na tome da pamtite imena vaših kolega, svi vole čuti svoje ime
 • Pamtite osnovne privatne informacije o vašim kolegama i klijentima, što je uvijek korisno u malim razgovorima
 • Za neke obaveze prestanite pisati podsjetnike, testirajte sebe
 • Kada razmišljate o svojim klijentima, probajte se sjetiti kako ste upoznali svakog od njih, na koji način je došlo do suradnje
 • Proučavajte informacije jer tako jačate živčani sustav koji formira sjećanja, um će kasnije zapamtiti detalje s većom preciznošću
 • Učite strane jezike
 • Prebacivanje fokusa s važnosti na novost pomaže da se svježi detalji dugoročno pamte
 • Čitajte knjige koje treniraju vaš fokus i koncentraciju
 • Ako želite razvijati svoj mozak, mijenjajte detalje u svojem životu što je češće moguće
 • Postoji niz aplikacija pomoću kojih možete trenirati pamćenje i fokus

Konstantan rad i učenje je jedini pravi smjer, stoga samo naprijed.

Sretno nam bilo na tom putu!

 

 

 

 

 

 

Tanja Kranjc Svetlić

Direktorica i vlasnica tvrtke Integra znanja, konzultantica & coach. Bavim se edukacijama preko 20 godina i smatram da je cjeloživotno učenje najbolji način da prvenstveno postignemo zadovoljstvo svojim osobnim životom. Zadovoljstvo osobnim životom i te kako se reflektira na poslovnu učinkovitost i uspješne poslovne rezultate te dugoročno zadovoljstvo i povjerenje klijenata. Više o meni pročitajte ovdje.