Možete li izmjeriti strast kandidata u razgovoru za posao?

  • Vrijeme čitanja:4 min. čitanja
Trenutno pregledavate Možete li izmjeriti strast kandidata u razgovoru za posao?

Pokušavate pronaći osobu koja će se najbolje uklopiti u Vašu tvrtku? Možda Vam se čini teško pronaći zaposlenika koji pokazuje entuzijazam na poslu. Voditelji ljudskih potencijala imaju važnu ulogu kod zapošljavanja takvih kandidata. To i nije tako teško ako znate koja su točno očekivanja tvrtke za određenu poziciju. Postoji nekoliko stvari koje trebate imati na umu kako biste pronašli posvećenog zaposlenika.  

Želite li zaposliti kandidata koji ima strast za posao, pročitajte ove savjete 

Posao ih motivira

Primijećeno je da zaposlenici koje odlikuje samomotivacija ne doživljavaju svoj posao dosadnim. Naprotiv, smatraju ga izazovnim i uživaju u njemu. Tijekom razgovora za posao pitajte kandidata o prethodnim projektima koje je dovršio i obratite pozornost na to kako je upravljao vremenom, kakva je bila vrsta i važnost zadatka, koje su se različite vještine tražile i kakve su bile nagrade – tako ćete dobiti pregled kandidatova radnog iskustva. Ako mislite da neki od kandidata posjeduje vještine samomotivacije za posao, napravite mudar potez i zaposlite ga.  

Povezuju se s kolegama iz svoje profesije izvan poduzeća 

Zaposlenici koji strastveno vole svoj posao i profesiju pokušavaju se povezati s osobama s istog profesionalnog područja i izvan vlastite organizacije. To pokazuje njihov živ interes za polje na kojem djeluju. To su zaposlenici koji žarko žele naučiti više o novostima na svom poslovnom području ili pokušati iznaći nove i brže metode za obavljanje poslovnih zadataka. To su zaposlenici koji sami pronalaze motivaciju. Dakle, ne smijete propustiti priliku da zaposlite takve suradnike. 

Prate novosti na svom području

Angažirani zaposlenici teže naučiti nove vještine i tehnologije vezane uz njihovo područje. Žele saznati najnovije stvari kako bi razvili svoje vještine i primijenili ih na poslu. Biti u toku s novostima jako je važno, no ponekad nije lako. Potrebno je puno učenja, interesa i istraživanja. Tijekom razgovora za posao postavite kandidatima pitanja vezana uz najnovija postignuća na njihovom polju – tako ćete otkriti mnogo o njihovu poznavanju materije. 

Lako rješavaju probleme

Imajte na umu da nije svatko dobar u rješavanju problema na radnom mjestu. Ponekad i zaposlenik s dugogodišnjim iskustvom možda neće dobro rješavati probleme. Zaposlenici moraju znati kako se uhvatiti u koštac s teškim situacijama i jednostavno nositi s problemima vezanima uz posao. Postavljajte pitanja ili organizirajte testiranje kako bi kandidati dobili priliku pokazati svoje vještine timskog rada i liderstva.

 Istraživali su podatke o vašem poduzeću

Mnogi kandidati ni ne pogledaju profil Vašeg poduzeća prije nego što dođu na razgovor za posao. To ukazuje na nedostatak pravog zanimanja dok traže posao. S druge strane, malobrojni su kandidati koji će provesti puno vremena istražujući koje su vizija i misija Vašeg poduzeća, klijenti i usluge koje pružate, što otkriva njihov interes za Vaše poduzeće. Ti će se kandidati najbolje uklopiti jer su aktivno angažirani tijekom traženja posla. To su kandidati koji se žele pridružiti Vašoj organizaciji. 

Obratite pozornost na sve navedene točke kako biste zaposlili kandidata koji će s oduševljenjem raditi za Vaše poduzeće. Želite li saznati više o temama kao što je upravljanje ljudskim potencijalima ili o tome kako voditi razgovore za posao, obratite nam se odmah!

Tanja Kranjc Svetlić

Direktorica i vlasnica tvrtke Integra znanja, konzultantica & coach. Bavim se edukacijama preko 20 godina i smatram da je cjeloživotno učenje najbolji način da prvenstveno postignemo zadovoljstvo svojim osobnim životom. Zadovoljstvo osobnim životom i te kako se reflektira na poslovnu učinkovitost i uspješne poslovne rezultate te dugoročno zadovoljstvo i povjerenje klijenata. Više o meni pročitajte ovdje.